Kako je nastala patka

Pekinška patka rođena je u februaru/martu 1978, u prostorijama Kluba Mašinac Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gde sam studirao građevinu i stekao zvanje diplinga. Svakog četvrtka sam nastupao sa bendom Caffe expres i svirali smo čuvene igranke. Koristili smo i prostoriju za vežbanje. Tamo sam jedino imao priliku da sviram, a da nikom ne smetam. U početku sam bio sam, osmišljavao i uvežbavao rifove, kompozicije. Bio sam dosta isfrustriran saznanjem da dok na nastupu sviram, na primer, rif Smoke on the Water – i publika i ja smo u transu, a onda dolazi smarajući solo, devojke odlaze sa podijuma, a ja se maltretiram da bar približno zazvučim kao Blackmore. Odlučio sam da napravim što jednostavniju svirku, što se u to vreme poklopilo sa pankom u nastajanju. Onda sam pozvao Cilu, bubnjara sa kojim sam svirao u bendu Caffe expres, pa je potom došao Žura koji je svirao bas i onda smo razmišljali o tome ko bi mogao da peva. Trebao nam je neko ko izgleda potpuno blesavo i pomenula su se tu neka dva-tri imena, a odlučili smo se za Čontu jer smo i njega znali iz grada i sa svirki. Žura nas ubrzo napušta i dolazi Srba, a potom i Bo. Prvi nastup imali smo pred četiri verna gledaoca i saučesnika u delu: Škora, Kara, Nega i Laza. Na jednu od naših proba zovemo Goju (Dragana Gojkovića) da nas čuje i on nas preporučuje dalje. Naša prva svirka bila je u Studiju 24 koji je vodio Kulturni centar Novog Sada. Kako sam ja sa njima imao već izgrađenu saradnju, dali su mi termin nemajući pojma šta ih čeka, niti šta mi sviramo. Prve sumnje su pale kada su videli kakva publika ulazi: prvi novosadski pankeri pod punom ratnom opremom, a u stvari klinci. Koncert je trajao ukupno deset minuta, posle čega nam je organizator saopštio ,,da je nestala struja”. Reakcija je verovatno usledila nakon našeg izlaska i prvih taktova: klinci su počeli da skaču zajedno sa nama, što je uzorokovalo očekivanu reakciju establišmenta na našu pojavu – nestala je struja! Ubrzo dogovaramo nastup i u disko klubu u Žablju u novembru 1978. godine, na poziv entuzijasta i u novosadskoj Srednjoj medicinskoj školi, a potom sledi nastup na Boom festivalu, za koji su se dodatno potrudili Goja i Bogica. Pored dobrog prijema kod publike, veoma smo se dopali Peci Popoviću, a njegov drugar Saša Strižek u Politikinom dodatku ,,Zdravo” pominje nas u članku ,,Idu, ne boje se mladi”. U Politikinom ,,Zdravo”i Dragan Gojković objavljuje tekst pod nazivom ,,Nov specijalitet na domaćoj rok trpezi: Pekinška patka”. Na moju veliku radost (o tome sam maštao), 27. januara 1979, najugledniji muzički časopis ,,Džuboks” spomenuo nas je u izveštaju sa Boom festivala u Novom Sadu. 

Na poziv tadašnjeg umetničkog direktora, Vite Simurdića, 17. maja 1979, učestvovali smo na kvalifikacionoj večeri Omladinskog festivala u Subotici, a posle i na Večeri slobodne forme u pozorištu. U finalu smo osvojili drugo mesto i nagradu publike, te dižemo veliku frku na prijemu kod gradonačelnika Subotice. O našoj pojavi na ovom festivalu objavljeno je milion članaka i svi su čuli za nas, što zbog oduševljenja, a što zbog šoka koji smo izazvali, kod nekih i zgražavanja. Sećam se da je moja sestra gledala kod kuće TV prenos i umirala od smeha, a roditelji su hteli u zemlju da propadnu. Štampa je naš nastup opisivala kao iznenađenje, najveću atrakciju, kao nastup koji je zapalio publiku.  

Sreta Kovačević, gitarista, osnivač benda 

Šta mi sada radimo

Mi nastavljamo našu misiju započetu Plitkom poezijom i širimo vibracije pravog panka. 

Jedino je album Plitka poezija prava Patka, ostalo je gubljenje u magli. 

Sviramo samo kada smo baš raspoloženi i za odabranu publiku.

 

Čovek patka

2022. godine objavili smo knjigu svedočenja o ideji i nastanku benda, u izdanju Multimediabooks iz Beograda. Knjiga je promovisana na izuzetno atraktivan način: za ovu priliku aranžmane pesama Bolje da nosim kratku kosu i Biti ružan, pametan i mlad uradio je kompozitor Ljuba Milanović u klasičnoj verziji za gudački orkestar, a na promociji ih je odsvirao orkestar TAJJ. Podršku za ceo projekat pružila je i Uprava za kulturu Grada Novog Sada